Rumah adat adalah salah satu yang dirancang khusus untuk memenuhi spesifikasi orang yang menugaskannya. Rumah adat dibina daripada pelan seni bina yang disediakan untuk memenuhi keperluan dan ketetapan pemilik – pemilik pertama. Pelan boleh mewah, diambil dari Pritzker Laureate, atau sederhana dari arkitek tempatan di bandar anda. Pelan kustom adalah berbeza dari pelan bangunan saham, di mana pelan yang sama boleh dijual kepada ramai orang.

Selalunya pembina akan menyesuaikan pelan stok dengan menukar butiran. Pembina boleh mengubah jenis berpihak, memindahkan pintu, atau menambah dormer. Walau bagaimanapun, rumah itu bukanlah sebuah rumah adat kecuali seorang pereka (biasanya arkitek) telah mengkaji dengan teliti tanah itu dan menemuramah para pelanggan untuk membuat rumah satu-of-a-kind yang direka khusus untuk orang-orang yang akan tinggal di sana . Pada asasnya, jika anda tidak membinanya, rumah adat tidak akan dibina.

Rumah Kediaman atau Rumah Pengeluaran?
Untuk membina rumah adat, anda memerlukan laman bangunan dan arkitek atau pereka rumah profesional. Seorang pembina yang pakar dalam rumah adat juga boleh menawarkan perkhidmatan reka bentuk. Pembina rumah kustom boleh menjadi pembina rumah pengeluaran, tetapi proses dan hasilnya berbeza.

Oleh kerana proses itu adalah hubungan peribadi, rumah adat tidak boleh diiklankan. Sekiranya rumah itu telah dibina dan sedia untuk dijual, ia tidak akan disesuaikan dengan pembeli. Kadang-kadang pemaju akan meninggalkan bahagian pedalaman yang belum selesai untuk menyesuaikan untuk bakal pembeli (contohnya, dapur adat), tetapi ini bukan rumah tersuai-lebih banyak lagi dari rumah pengeluaran yang disesuaikan. Ketahui perbezaannya, dan jangan tertipu oleh pemasaran dan jualan lapangan.

Contoh Rumah Adat:
Banyak arkitek memulakan kerjaya mereka yang mereka bentuk rumah untuk orang tertentu. Sebagai contoh, arkitek William Rawn merancang sebuah rumah untuk pasangan di Massachusetts dan penulis Tracy Kidder memberitahu keseluruhan cerita di dalam bukunya House-penerokaan yang baik mengenai konflik yang timbul dalam skop projek rumah adat. Pelan yang diarahkan untuk rumah adat adalah khusus untuk pelanggan dan lokasi, tetapi juga sering mencerminkan gaya reka bentuk arkitek. Berikut adalah beberapa contoh:

  • Vanna Venturi House oleh Robert Venturi dibina untuk ibunya
  • Xanadu 2.0, rumah Bill dan Melinda Gates
  • Graceland, rumah terkenal Elvis Presley, dibina pada tahun 1939 untuk Ruth Brown Moore dan keluarganya
  • Rumah Robie, rumah yang paling terkenal di Frank Lloyd Wright, dibina untuk Frederick C. Robie
  • Maison à Bordeaux oleh Rem Koolhaas dibina untuk Jean-François Lemoine dan keluarganya
  • Mendocino County Wooden Cottage sebagai tempat tinggal yang direka oleh arkitek Cathy Schwabe

Apakah Pembina Rumah Tersuai?
Builder Home Custom membina rumah satu-of-a-jenis yang direka untuk pelanggan khusus dan untuk lokasi tertentu. Mereka boleh menggunakan rancangan yang dibuat oleh seorang arkitek atau oleh seorang pereka rumah profesional, jadi Custom Home Builder tahu bagaimana untuk membaca bina rumah atas tanah sendiri dan mentafsirkan penulisan seni bina – kemahiran yang kita anggap semua pembina mempunyai, tetapi anda akan dapati tahap kebolehan dalam industri pembinaan .

Sesetengah Pembina Rumah Custom juga menawarkan perkhidmatan reka bentuk profesional. Kerana setiap rumah adalah unik, Custom Home Builders umumnya hanya membina beberapa rumah (kurang daripada dua puluh lima) setahun.

Dalam kebanyakan kes, Custom Home Builders membina tanah yang telah dimiliki pembeli rumah. Walau bagaimanapun, beberapa Pembina Kediaman akan menyediakan lot bangunan renovate rumah.

Sekiranya anda memiliki tanah sendiri atau mempunyai rancangan untuk rumah tertentu yang anda ingin bina, anda memerlukan perkhidmatan Custom Home Builder.