Gastroenteritis virus adalah jangkitan usus yang sangat berjangkit yang dikenali sebagai selesema perut. Gejala termasuk cirit-birit berair, kekejangan perut, dan muntah-muntah.
Selesema perut adalah disebabkan oleh pelbagai jenis virus dan sering timbul selepas bersentuhan dengan orang yang dijangkiti atau memakan makanan atau air tercemar. Kurang kerap, selesema perut boleh disebabkan oleh bakteria.

Walaupun selesema perut boleh menjadi sangat tidak menyenangkan, kebanyakan orang pulih dalam masa beberapa hari tanpa sebarang komplikasi lanjut.

Tiada rawatan khusus untuk selesema perut, dan jangkitan biasanya boleh ditinggalkan untuk menjalankan perjalanannya. Rawatan di rumah boleh memperbaiki gejala, dan disarankan untuk sesiapa yang menganggap mereka sakit.

Gejala selesema perut

Seorang wanita berbaring di tempat tidur memegang perutnya.
Gejala selesema perut boleh termasuk kekejangan perut dan kesakitan.
Walaupun gastroenteritis virus dirujuk sebagai selesema, ia tidak sama dengan influenza. Influenza hanya memberi kesan kepada sistem pernafasan, termasuk hidung, tekak, dan paru-paru. Flu perut menyerang perut dan usus.

Gejala selesema perut boleh termasuk:

  • cirit birit cair, tidak berdarah
  • sakit perut
  • mual, muntah, atau kedua-duanya
  • sakit otot atau sakit kepala yang berkali-kali
  • demam ringan

Dalam kebanyakan kes, gejala muncul dalam masa 1-3 hari dari jangkitan dan boleh berkisar dari ringan hingga teruk. Orang sering mula mengalami gejala 12-48 jam selepas terdedah kepada virus. Gejala sering berlangsung selama 3-7 hari. Dalam kes yang teruk, mereka boleh bertahan sehingga 10 hari.

Sesiapa yang mempunyai gejala selesema perut tidak boleh pergi ke sekolah atau bekerja.

Rawatan selesema perut

Tiada ubat yang boleh menyembuhkan selesema perut; antibiotik tidak dapat membantu kerana keadaan biasanya disebabkan oleh virus.

  • Ibuprofen – boleh membantu demam dan nyeri, tetapi ia harus digunakan dengan berhati-hati kerana ia boleh mengganggu perut dan memberi kerja tambahan ginjal apabila mereka sudah kering.
  • Acetaminophen – ini sering disyorkan dan mempunyai kesan sampingan yang kurang daripada ibuprofen. Jika anda ingin membeli Acetaminophen, ia boleh didapati di amazon.
  • Antiemetik – ini boleh melegakan perasaan mual. Doktor boleh menetapkan promethazine, ondansetron, metoclopramide, atau prochlorperazine.
  • Antidiarrheal OTC – termasuk subsalicylate (Pepto-Bismol) dan loperamide hydrochloride (Imodium). Pepto-Bismol tidak boleh digunakan pada kanak-kanak.

 

Penyakit selesema perut

Selesema perut disebabkan oleh beberapa jenis virus. Ia biasanya muncul selepas hubungan dengan seseorang yang sudah dijangkiti atau selepas makan makanan atau air tercemar. Kurang kerap, selesema perut boleh disebabkan oleh bakteria.

Flu perut berbanding keracunan makanan
Gejala selesema perut dan keracunan makanan sangat serupa; walaupun keracunan makanan lebih biasa.

Satu perbezaan utama adalah tempoh penyakit. Keracunan makanan cenderung membersihkan dalam masa beberapa hari, tetapi selesema perut boleh berlangsung selama 10 hari.

Pemulihan rumah untuk selesema perut

Malangnya, tiada pelan rawatan yang tepat atau penawar untuk selesema perut. Antibiotik tidak membantu jangkitan virus, jadi pelega sebaiknya disediakan oleh ubat-ubatan di rumah yang melegakan gejala. Anda juga boleh mendapatkan beberapa jenis ubat alternatif lain seperti ubat gastrik dari Triple T.