PENGENALAN

Sinusitis dan sakit kepala adalah setiap penyakit yang sangat umum, dan walaupun kadang-kadang mereka boleh dikaitkan, sering kali mereka adalah masalah yang berasingan. Dengan berjuta-juta rakyat Amerika yang menderita setiap masalah ini, ada pasti pertindihan dan kekeliruan pada pihak pesakit tentang diagnosisnya. “Sakit kepala Sinus” adalah aduan biasa yang diberikan pesakit, tetapi bukti menunjukkan bahawa frasa ini mungkin bukan diagnosis klinikal sebenar dan rawatan resdung.

Sinusitis boleh dibahagikan kepada banyak kategori yang berlainan, tetapi perbezaan paling mudah adalah perbezaan antara Sinusitis Akut dan Sinusitis Kronik. Sinusitis akut ditakrifkan sebagai sinusitis yang berlangsung selama empat minggu atau kurang. Sinusitis kronik ditakrifkan sebagai sinusitis yang berlangsung lebih lama daripada 12 minggu. Pengembangan sinusitis kronik yang teruk ditakrifkan sebagai gejala-gejala yang memburukkan secara tiba-tiba dalam pesakit yang mempunyai sinusitis kronik dengan penyembuhan gejala ke tahap awal selepas rawatan.

Kriteria diagnostik yang dikemukakan oleh Persatuan Sakit Kepala Antarabangsa untuk “sakit kepala yang dikaitkan dengan sinusitis” memerlukan sakit kepala frontal (yang berarti di rantau dahi anda), bukti rhinosinusitis (CT, MRI, endoskopi hidung atau data laboratorium), dan Resolusi sakit kepala dengan rawatan sinusitis yang sesuai (Jadual 1). Bukti klinikal mungkin termasuk saliran di rongga hidung, halangan hidung, rasa bau yang kurang atau tidak hadir, dan / atau demam. Rhinosinusitis kronik tidak disahkan sebagai penyebab sakit kepala atau sakit muka kecuali dalam kes-kes kelengkungan akut. Sakit kepala ini disebabkan oleh tekanan lendir terhadap lapisan rongga sinus apabila lendir itu menjadi terperangkap dan tidak dapat mengalirkan ke dalam rongga hidung akibat keradangan dan pembengkakan bukaan.

Rawatan untuk “sakit kepala sinus” ini mungkin perubatan, termasuk antibiotik dan / atau steroid, atau pembedahan, bergantung kepada persembahan individu.

KEPERLUAN YANG BERKAITAN DENGAN MASALAH MASALAH LAIN

Sakit kepala juga boleh disebabkan oleh tepu oksigen atau keradangan saraf yang menurun. Dalam keadaan tertentu, etiologi kedua-dua sebab ini boleh didapati di dalam rongga hidung itu sendiri.

Penyimpangan Septal dan hipertropi turbin yang rendah telah didapati menyumbang kepada apnea tidur obstruktif (OSA) pada sesetengah orang. Sekiranya seseorang tidak dapat bernafas dengan baik pada waktu malam, ini boleh menyebabkan penurunan tepu oksigen yang berpanjangan atau berganda, yang seterusnya boleh menyebabkan sakit kepala pagi.

Idea sakit kepala “hubungan” adalah lebih kontroversi, tetapi mempunyai penyokongnya dalam komuniti Rhinology. Idea ini adalah bahawa dua permukaan mukosa (lapisan rongga hidung) yang biasanya tidak menyentuh, mempunyai titik hubungan pada individu tertentu. Ini boleh berlaku kerana trauma ke hidung, pembedahan sebelum dan parut, atau hanya keradangan kronik. Endings saraf yang berjalan di bawah permukaan mukosa di kawasan ini boleh menjadi radang dan jengkel dan beberapa teori ini boleh menyebabkan sakit kepala juga.

Walaupun semburan hidung yang mengandungi steroid dan / atau anti-histamin boleh digunakan untuk mengurangkan tahap keradangan mucosal di hidung, isu-isu struktur seperti yang diterangkan di atas sering kali memerlukan pembetulan pembedahan

SAKIT KEPALA YANG TAK BERKAITAN SINUS

Kerana sinus terletak di sekitar mata, orang biasanya berfikir bahawa sakit kepala di bahagian depan, supraorbital dan infraorbital berkaitan dengan sinus. Walau bagaimanapun, ini juga merupakan kawasan yang paling biasa di mana penghidap migrain mengalami kesakitan juga. MIGRAINE IS DIAGNOSIS BANGSA YANG SANGAT DALAM PESAKIT YANG MENERANGKAN DENGAN “SINUS HEADACHE”.

Pelbagai kajian, termasuk ujian multi-pusat besar, menunjukkan bahawa purata 78-86% pesakit yang memenuhi kriteria diagnostik untuk sakit kepala migrain adalah didiagnosis sendiri atau didiagnosis oleh doktor penjagaan utama mereka sebagai “sakit kepala sinus”. Ini jelas merupakan salah faham yang biasa, tidak hanya dikongsi oleh banyak pesakit tetapi juga oleh banyak doktor penjagaan primer.

Sakit kepala ketegangan adalah bentuk yang paling biasa dari sakit kepala utama, dan juga boleh dengan mudah menyamar sebagai sakit kepala sinus akibat rujukan sakit dari otot dalam kekejangan ke kawasan yang berkaitan dengan sinus paranasal (Jadual 2).