Gambaran keseluruhan

Tekanan darah tinggi adalah keadaan biasa di mana daya tahan darah yang panjang terhadap dinding arteri anda cukup tinggi sehingga akhirnya boleh menyebabkan masalah kesihatan, seperti penyakit jantung.
Tekanan darah ditentukan oleh jumlah darah pam jantung anda dan jumlah daya tahan aliran darah di arteri anda. Semakin darah pam jantung anda dan semakin sempit arteri anda, semakin tinggi tekanan darah anda.

Anda boleh mengalami tekanan darah tinggi (hipertensi) selama bertahun-tahun tanpa sebarang gejala. Walaupun tanpa gejala, kerosakan pada saluran darah dan jantung anda terus dan dapat dikesan. Tekanan darah tinggi yang tidak terkawal meningkatkan risiko masalah kesihatan yang serius, termasuk serangan jantung dan strok.

Tekanan darah tinggi umumnya berkembang selama bertahun-tahun, dan ia menjejaskan hampir semua orang pada akhirnya. Mujurlah, tekanan darah tinggi dapat dikesan dengan mudah. Dan sebaik sahaja anda tahu anda mempunyai tekanan darah tinggi, anda boleh bekerja dengan doktor anda untuk mengawalnya. Penawar darah tinggi (hipertensi) Triple T.

 

Gejala

Kebanyakan orang yang mempunyai tekanan darah tinggi tidak mempunyai tanda atau gejala, walaupun bacaan tekanan darah mencapai paras yang tinggi.

Beberapa orang yang mempunyai tekanan darah tinggi mungkin mengalami sakit kepala, sesak nafas atau hidung, namun tanda-tanda dan gejala ini tidak spesifik dan biasanya tidak berlaku sehingga tekanan darah tinggi telah mencapai peringkat yang teruk atau mengancam nyawa.

Bila hendak berjumpa doktor

Anda mungkin akan mengalami tekanan darah anda sebagai sebahagian daripada pelantikan doktor rutin.
Tanya doktor anda untuk membaca tekanan darah sekurang-kurangnya setiap dua tahun bermula pada usia 18 tahun. Jika anda berumur 40 tahun atau lebih tua, atau anda berumur 18 hingga 39 tahun dengan berisiko tinggi tekanan darah tinggi, tanya doktor anda untuk tekanan darah membaca setiap tahun.

Tekanan darah umumnya perlu diperiksa di kedua-dua tangan untuk menentukan sama ada terdapat perbezaan. Adalah penting untuk menggunakan sarung tangan lengan bersaiz tepat.

Doktor anda mungkin mencadangkan bacaan lebih kerap jika anda telah didiagnosis dengan tekanan darah tinggi atau mempunyai faktor risiko lain untuk penyakit kardiovaskular. Kanak-kanak berumur 3 tahun ke atas biasanya akan mempunyai tekanan darah yang diukur sebagai sebahagian daripada pemeriksaan tahunan mereka.

Sekiranya anda tidak kerap melihat doktor anda, anda boleh mendapatkan pemeriksaan tekanan darah percuma di pameran sumber kesihatan atau lokasi lain di komuniti anda. Anda juga boleh mencari mesin di beberapa kedai yang akan mengukur tekanan darah anda secara percuma.

Mesin tekanan darah awam, seperti yang dijumpai di farmasi, boleh memberikan maklumat berguna tentang tekanan darah anda, tetapi mereka mungkin mempunyai beberapa batasan. Ketepatan mesin-mesin ini bergantung pada beberapa faktor, seperti ukuran bodoh yang betul dan penggunaan mesin yang tepat. Minta nasihat doktor anda menggunakan mesin tekanan darah awam.

Punca

Terdapat dua jenis tekanan darah tinggi.

  • Hipertensi utama (penting)
  • Bagi kebanyakan orang dewasa, tidak ada punca tekanan darah tinggi yang boleh dikenalpasti. Tekanan darah tinggi ini, yang dipanggil tekanan darah tinggi (penting), cenderung berkembang secara bertahap selama bertahun-tahun.

Hipertensi sekunder

Sesetengah orang mempunyai tekanan darah tinggi yang disebabkan oleh keadaan mendasar. Tekanan darah tinggi jenis ini, yang disebut hipertensi sekunder, cenderung untuk muncul tiba-tiba dan menyebabkan tekanan darah yang lebih tinggi daripada hipertensi utama. Pelbagai keadaan dan ubat-ubatan boleh menyebabkan hipertensi sekunder, termasuk:

  • Apnea tidur obstruktif
  • Masalah buah pinggang
  • Tumor kelenjar adrenal
  • Masalah tiroid
  • Kecacatan tertentu yang dilahirkan dengan (kongenital) dalam saluran darah
  • Ubat-ubatan tertentu, seperti pil kawalan kelahiran, ubat-ubatan sejuk, dekongestan, ubat penahan sakit yang berlebihan dan beberapa ubat preskripsi
  • Dadah haram, seperti kokain dan amphetamine